lördag 12 augusti 2017

Christmas Island

Å så var det jul igen, kanske lite tidigt. Men här är iallafall Christmas Island, en del av Australien och ganska långt ut i Indiska oceanen, och ja dom har tomteluvor på en del grejer.
När man närmar sig så ser man massor med havsfåglar och det finns även en hel del fisk att fånga, en liten Mahimahi någon timme innan ankomst. Men det känns som att det händer just runt ön 10-15nm ifrån, i övrigt var det noll fisk under seglingen från Bali. Öborna drar gulfenade tonfiskar som folk drar strömming. 2 grabbar kom förbi båten en morgon med en byggsäck med tonfisk. Dom tyckte dom hade så många att dom kunde ge mig en gulfenad tonfisk, tack för det :) Så det verkar lätt fiskat. Öborna är som öbor är mest, snälla å hjälpsamma, mycket lätt att lifta runt på ön.





Ankringen Flyfish cove från ovan och till höger ligger hamnen där dom lastar båtarna från gruvan.
Det är 3 grupper med människor på ön, Kineser och Malajer är dom 2 största å sedan har vi Australiensarna. Vilka för det mesta verkar vara här på kortare uppdrag (några månader till ett par 3 år) som lärare, parkförvaltare eller någon myndighets utövning.

Sedan har vi gruvan som verkar vara den stora sysselsättningen här. Ungefär 2 skepp i veckan kommer in och fylls upp från fosfatgruvan. När man promenerar runt så hittar man den del övergiva gamla gruvredskap. Förut körde dom med tåg men dom har gått över till lastbilar och transportband.











Men hela ön är inte en stor gruva, det finns en riktigt trevlig regnskog med mängder med röda krabbor och en å annan coconut crab, där får man passa fingrarna. Alla krabborna är skyddade och dom har byggt en krabbro för att kraborna inte ska bli överkörda, då dom springer ner till havet i November för att ta det årliga badet. Då är det tydligen röda krabbor överallt. I skogen hittar man även det gamla korallrevet från någon gång längesedan när ön var lite lägre ner.
Mycket likt Niue, om man blandar in en skvätt Marquesas i det.

Krabbron.

Går man ut en dag när det har regnat så är det röda krabbor överallt. 
Varning för Coconut crabs, tror det är 500AUD i böter om man kör över en.
Röd krabba och Coconut crab.

Varannan Fredag så kommer det färskvaror med flyg, ägg, frukt å grönt, tex 6 tomater för 65 kr. Vill man ha något så gör man bäst i att köpa det samma dag. Att vänta med att köpa ägg till Lördagen var något som kanske inte skulle funka fick jag höra. Så man får snällt gå till affären på Fredag eftermiddag, som alla andra.

Nästa stopp blir Cocos Keeling.

//B
Finns även lite fisk att titta på.
Krittavlorna, stans informationscenter!


torsdag 3 augusti 2017

Bali

Jag har nu lämnat dom små och trevliga byarna och rör mig närmare den extremt turistiga delen av Indonesien. Det är så att man drömmer sig tillbaka till Kupang eller Kanangan, eller en orörd vik på Komodo, men men, nu är man här och vänligheten bland folket håller iallafall.
Gili Air blev enda ankringen vid Lombok, turister i mängder och hästar (finns inga bilar). Innan man kommer hit så bör man ha snorklat klart för här är reven rätt så körda i botten. Det roligaste som hände här var att jag fick sällskap med en liten häst när jag vandrade runt ön, han följde med riktigt långt. I Franska polynesien så får man lätt en hund som kompis, här är det hästar.

1 dag på ön räcker bra innan det är dags att sladda över till Bali. Det går verkligen på sniskan genom sundet då det går en mycket stark sydlig ström här, 10knop yeeaaa :)

FAD, Fish attractive device är för det mesta ankrade på lite grundare vatten, typ 200m, den här seglade fritt ute på havet. Kan ju vara spännande på natten.
Häst sällskap.
Lugnt å skönt på Gili Air, eller....
Går man för långt på stranden så kommer torgskräcken smygandes, kanske väntar dom på något...? eller jo jag tror jag vet, mecka ligger nog åt det hållet. 
Lite motor service på Bali. Greppen för oljebyte sitter i ryggen vid det här laget. 

Serangan är en "liten" by just norr om Benoa Harbour, finns ett sköldpadds center där man fritt får sig en rundtur. Dom hämtar äggen på stranden och kläcker dom lite mer skyddat och släpper sedan tillbaka dom små sköldisarna i havet efter en vecka.  Finns även ett gammalt tempel här, det var inte så mycket att hurra för. Men efter en förmiddag på Kuta beach och lite promenad genom turist kvarteren tillsammans med Jonas från s/y Alma så ser vi att det ligger små tempel med jämna mellan rum efter gatan mitt inne i stan. Så vi kliver in i ett och frågar gubben som sitter där om det går bra. Inga problem, han berättar gärna lite om det hela, och det är hans familje tempel, och helt nybyggt och rätt snyggt. Så istället för en trädgård så har man ett tempel i mindre eller större storlek.


Serangan, ganska lugnt för att vara Bali.
Sköldpaddor i sand i väntan på kläckning. ca 60-110 ägg från varje morsa.
1 dygn gamla
En vecka får dom sedan simma runt i en bassäng innan dom släpps ut i havet.
Templet i Serangan.
Privat tempel mitt i turist stråket runt Kuta beach. 

För seglarna: ligger man i Serangan och ska klarera ut så tar man en taxi till Benoa harbour och besöker i följande ordning: Immigration, Customs, Quaratine och sedan när man är tillbaka i Serangan så besöker man Harbourmastern (där alla turistbåtar går) här och får en sista clearence för att lämna landet. Sjukt mycket pappers arbete dom gör överallt.

I Serangan så samlas alla seglare och expats på Warung Sun Rice. Blir en mycket intressant blandning på folk. 

Så nu är det dags för en ny ocean, Indian ocean, då jag sedan Pacific bara seglat på diverse olika seas - Coral sea, Arafura Sea, Timor sea, Sumba Sea, Bali Sea... och så (säkert någon till).
Så nu väntar ca 5 dagars segling tillbaka in på Australiensiskt område, Christmas Island.


// Next stop Xmas Island.


PS!
Snorklingsvideo från Komodo!
DS!