torsdag 11 januari 2018

Saint Helena

Den lilla Engelska ön mitt i sydatlanten, långt från allting. Närmsta granne är Ascension 700Nm åt NW.

St Helena upptäcktes av Portugiserna någon gång på 1600-talet och dom höll den för sig själva ett tag innan den upptäcktes av resten av världen. Det var ju ett bra ställe att fylla på mat och vatten när man seglade med te och kryddor mellan Asien och Europa. När fartygen fick kyl och frys ombord och började gå genom Suezkanalen gick det från att fartygen behövde ön till att ön behövde fartygen.
Allt som finns här har kommit med båt, tills alldeles nyligen då flygplatsen öppnades. Det blev ju inte riktigt som dom tänkt med den, det var för svårt att landa stora plan. Men efter 2 år är det nu ett sydafrikanskt flygbolag som tränat upp 4 piloter på att landa här, med hälften så stora flygplan som dom planerade för.
En gång i veckan kommer nu ett plan med 76 passagerare och Royal Mail Ship gör sin sista tur med passagerare nu i februari. Allt gods kommer fortfarande med RMS en gång i månaden.


Jamestown

The RMS

Det som ön är mest känd för måste vara att Napoleon tog sina sista andetag här.
Här satt han fängslad i fem år innan det var slut. När England "låste in" Napoleon på St Helena så passade man på att lägga beslag på både Ascension i norr och Tristan da Cunha i söder för att försvåra ett fritagande av Napoleon. Båda är öarna är fortfarande engelska.

När man seglar runt St Helena så ser man att det verkligen är en perfekt fängelseö. En mycket ogästvänlig kust som dessutom har en hel del fort och försvarsställningar efter kusten.










Det andra som man eventuellt känner till om ön förutom Napoleon skulle kunna vara Jacobs ladder. En trappa från Jamestown upp till Ladder Hill, inte vilken trappa som helst utan världens längsta sammanhängande trappa! 699 steg på ca 27cm var. Från början fanns även någon form av godshiss som drogs av åsnor för transport upp och ner för berget. Men allt försvann i en brand 1867 och dagens trapp byggdes 1891 till en hiskelig kostnad av 850 pund! 10-15 min tar det att trampa dom 699 stegen upp, 2 gånger upp och en gång ner kan jag skriva upp på tränings schemat.




699 steg senare!


Nästan lite tjatigt men det är som vanligt en mycket trevlig liten ö, som med alla öar mitt i ingenstans där det bor ca 5000 personer. Alla är pratglada och hjälpsamma, ägg får man leta efter och köpa från en restaurang eller var man nu hittar dom. Kliver man in i affären före lunch så kan det finnas färska lokala grönsaker kvar och kanske ett bröd.

Nu mot Ascension och kanske kan man se en valhaj eller två när man seglar iväg, dom har just kommit hit.

//B



Parkera ordentligt... Eller ge fan i


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar