onsdag 27 januari 2016

Från St Lucia till Bequia

Efter en liten tur till huvudstaden Castries där vi hittade kakaopinnar (<3) och sniffade på muskotnötter så lämnade vi Rodney Bay för Marigot Bay 8Nm söderut på St Lucia. På vägen så seglade vi rakt in i ett squall, (de här små ovädrena med kraftigt regn och "spännande" vindvridningar som passerar på 5-15 min) de är så kompakta så det såg precis ut som att vi seglade rakt in i ett vattenfall.
Segligen till Marigot tog ungefär 2,5h med endast genuan ute (vår FRASIGA nya mums-genua!) och kollar man inte sjökortet är det lätt att missa viken; en brittisk amiral gömde hela sin flotta i Marigot medan den franska flottan seglade rakt förbi...
Marigot Bay är en liten pärla! Segla inte förbi, ankra tidigt och njut av fin snorkling, höga lummiga berg som omger den turkosa viken, och lite palmstränder innan den innersta delen som är ett "hurricane hole" omges av tjock mangrove. I Marigot spelade man in en del av filmen Dr Doolittle, så självklart kan du ta en bira på "Doolittle's".
En dyr bira. (Allt som ska ner i munnen är iofs dyrt i Karibien.)
Vi ska inte skryta med att vi såg filmen i förrgår, men tydligen så var det en scen med en enorm snigel som spelades in i Marigot - förutom att den var av sekundär kvalitet så hade man problem med de boende vars barn i samma veva hade haft magproblem pga sniglar i färskvattnet - och "mobs of angry locals threw rocks at it". Strålande.
En dingefärd längre söderut - förbi larvigt klara snorklingsvatten - kan man dra dingen över en liten utgrävd å och dimpa ner i en sötvattensinsjö. Ett sånt där ställe där man inte ska kissa i vattnet om man inte vill ha små fiskar upp i pinkeriet!
Kokospalmer och mangroveträsk, och en särskilt fin expedition om man är fågelintresserad. Eller gillar små gula krabbor som krälar på mangrovestammarna.

När vi kom hem så blev vi lite fulla i fan och bestämde oss för att nattsegla till Bequia, som tillhör St Vincent & the Grenadines. Be-khway, inte Bekkja eller Bekiia som vi tveksamt klämde fram till marinagrabben medan han fnissade mackan ur näsborrarna. Bequia har en av de skönaste flaggorna, en asnöjd val. Klockrent.
När vi kom till Admiralty Bay så träffade vi på Roger Jonas och Silke, ett gäng som vi mötte i Las Palmas - jävligt gött att mötas på andra sidan och se att alla korsat Atlanten med sina leenden i behåll!
Det ligger iaf över 100 båtar i den här viken, men ändå paddlar stora sköldpaddor omkring bland båtarna. Det blåser friskt och vi spänner ut vår ankarkätting nästan konstant, hoppar man i för att snorkla så driver man iväg och tittar upp vid båten bakom. Men vi har vindgenerator så tummarna i luften!   

I morgon smular vi norrut mot St Vincent för att utöka vår besättning med Bennys brorsor - fullt ös!

Muskot med sina skal, "blommor" som vi känner dem vid.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar