lördag 3 september 2016

Pretty Bora-Bora

På Tahaa fick vi vaniljstänger feta som fingrar, sprängfyllda med fuktiga små doftbomber till frön. Vi snorklade runt i Coral Garden, ett snorkelparadis för den late, allt är fint och grunt och fiskarna är vana att bli matade och simmar ivrigt framför kameran och snorkelglajjerna.
Vi hade lite oflyt med vindar och väder, så vi fick bomma Raiatea och den superduperheliga platsen Taputapuhmm-hmm-hmm... Polynesiens mesta marae, smältdegel för helighet, där allt började och guden 'Oros kult spreds ifrån. Men visst, hur spektakulär den här stensamlingen än är så måste det ändå vara frustrerande för polynesierna att inte ha en mer påtaglig äldre kultur än utspridda, övervuxna stenhögar att ta på. Eller så skiter de i, det här är inte stället att gräva ner sig i en mörk grotta och deppa, this ain't Västerhaninge liksom!
det regnar ordentligt, men är smutt ändå...

solnedgång mot bora-bora, perfekt tillfälle för sundowner... 

baguettelådor! fantastiskt!! tack, franska polynesien!

coral garden: anemon, anemonfiskar...

coral garden: handmata små butterflies... ♡

Vi är på Bora Bora och snurrar runt just nu, snorklar med mantarockor (som vi båda kan se den här gången, sist snorklade Benny runt efter en enorm manta som lekte en avancerad variant av kurragömma medan jag stod på däck och inte förstod hur en så stor drake kan simma runt en människa omärkt så länge...) och även små vanliga stingrockor, plattfiskar som vi har kommit att kalla dem. 

på väg genom första kanalen i bora-bora. 3m djupt.

ankrat, preventrat, hängt upp ankarbollen - fokus på svalkande bad och ankarpunsch.

en morgonpromenad... på kölen!

Bora Bora är alltså som en stor utomhuspool. Det yttre revet håller vattnet på en behaglig temperatur men släpper ändå in fiskar och färskvatten och sköljer samtidigt ut de kopiösa mängder turistkiss som antagligen skvalpar runt här inne. Det finns gott om läckra ankringar och alla kan få sin lilla slice of paradise, men de flesta motusar är "Tabu" eller "Interdit", ingen local hälsar och pamplemoussen är dyr och skrynklig.
Vi har följt baguettepolynesien från öst till väst och det är svårt att bestämma sig för ett paradis bland alla pärlor! Varning till er som just kastat loss och när drömmar om Stilla Havet, seglar ni hit så vill ni aldrig segla vidare... Filmtajm!



Snart ska vi checka ut och sätta siktet på Suwarrow! En ö i Cook Islands-gruppen, en nationalparksatoll med en (1) invånare, parkväktaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar