torsdag 20 juli 2017

Sumba - Flores - Rinca

Sumba
36 timmar segling från Kupang.
Waingapu är en stad med få engelsk talande, men det går att ta sig fram ändå om man inte har så stora krav.
Jag lyckades iallafall göra det som jag planerat för i Waingapu, hitta en lugn ankring och mecka lite med motorn och se en traditionell by.

Efter som kylningen inte verkade vara i topp form på motorn så blev det en genom gång av kyl systemen. Plockade isär det mesta och allt verkade funka fint... Men till slut efter lite funderande (och internet hjälp) så kom jag fram till att locket på impeller pumpen kan vara slitet. Å ja! Där hade vi problemet. Så när locket är slitet så trycks en del av vattnet bara runt i pumpen i stället för att pumpas ut, alltså sämre flöde. Bara att vända på locket och nu funkar allt riktigt bra. :)

Efter en lång promenad rakt genom staden och ett "Hi mister" från alla kids (och alla andra typ) efter vägen så kom jag fram till en traditionell by. Trähus med ett mycket intressant spetsigt halm/gräs tak. När man kliver in i ett sådant hus så har du en eldstad i mitten och en tjej del på ena sidan å andra sidan är för snubbarna. Eld staden är mer på tjejerna sida. Rakt ovan för den finns det ca 2,5m upp en yta på ca 4kvm där dom förvarar käk, ris å kokosnötter å sånt. Längre upp i det spetsiga taket så finns det ytterligare en våning för dom som vill be eller känner sig lite extra heliga eller något sådant.

In seglingen till Sumba, fiskarna visar gärna hur stor fisk dom fångar ;)


Fiske hamnen i Waingapu/Sumba.

Motormeck

Förbjudet att spela bastuba på den här gatan.

Högt i tak...

Stensniderier i den traditionella byn.
Flores
Efter exakt en natts segling norr ut från Sumba så droppar jag ankaret i ett obebott hörn av Flores, eller vänta det går någon på stranden. Kanske en hund, eller ett barn, barn med svans ?.... Näää det är en apa. Och efter det är dom på alla stränder... Men kul med den första :) I övrigt är jag helt ensam på en öde paradis strand.

Hund....barn med svans? APA :) 
En strand för bara mig.
Rindja (Rinca)
3 timmar bort från min öde strand på Flores så börjar en mer spännande ö, Rindja. Är det inte apor på stranden så är det något som äter apor, Komodo dragons!
Den engelska båten Moonraker  har anslutit så jag har gott snorkling och utflykt sällskap. Imorgon mot skogsvaktarstationen här på ön för att få en guidad tur, man vill inte gärna gå runt själv för det finns ju en risk att det kommer en 150 kilos ödla och snaskar på en. Så förhoppnings vis kommer det lite ödlebilder nästa gång.
Snorklingen är riktigt bra, mycket plankton och jox i vattnet så sikten kanske inte är mer än 10-15m, men det finns rätt mycket mjuk korall och anemoner å annat skoj som jag inte riktigt vet va det är, se bilderna nedan.

Btw jag har nu en ny kamera så det kan hända att ni får stå ut med en eller annan panorama bild.

//B

Sydligaste viken på Rindja.

Snorkeldags.





Moonraker blåser förbi mef spinnakern uppe (fusk)

Solen går ner över Komodor.


1 kommentar:

  1. Mycket vackert! Härliga färger o former på korall mm. Kul m aporna o bra att du aktar dig för att bli "ödle mat"! Låter läskigt med så stora varaner/ödlor. Ps inte ett dugg avundsjuk på " en strand för bara mig" ( fingers crossed!)

    SvaraRadera