lördag 12 augusti 2017

Christmas Island

Å så var det jul igen, kanske lite tidigt. Men här är iallafall Christmas Island, en del av Australien och ganska långt ut i Indiska oceanen, och ja dom har tomteluvor på en del grejer.
När man närmar sig så ser man massor med havsfåglar och det finns även en hel del fisk att fånga, en liten Mahimahi någon timme innan ankomst. Men det känns som att det händer just runt ön 10-15nm ifrån, i övrigt var det noll fisk under seglingen från Bali. Öborna drar gulfenade tonfiskar som folk drar strömming. 2 grabbar kom förbi båten en morgon med en byggsäck med tonfisk. Dom tyckte dom hade så många att dom kunde ge mig en gulfenad tonfisk, tack för det :) Så det verkar lätt fiskat. Öborna är som öbor är mest, snälla å hjälpsamma, mycket lätt att lifta runt på ön.





Ankringen Flyfish cove från ovan och till höger ligger hamnen där dom lastar båtarna från gruvan.
Det är 3 grupper med människor på ön, Kineser och Malajer är dom 2 största å sedan har vi Australiensarna. Vilka för det mesta verkar vara här på kortare uppdrag (några månader till ett par 3 år) som lärare, parkförvaltare eller någon myndighets utövning.

Sedan har vi gruvan som verkar vara den stora sysselsättningen här. Ungefär 2 skepp i veckan kommer in och fylls upp från fosfatgruvan. När man promenerar runt så hittar man den del övergiva gamla gruvredskap. Förut körde dom med tåg men dom har gått över till lastbilar och transportband.











Men hela ön är inte en stor gruva, det finns en riktigt trevlig regnskog med mängder med röda krabbor och en å annan coconut crab, där får man passa fingrarna. Alla krabborna är skyddade och dom har byggt en krabbro för att kraborna inte ska bli överkörda, då dom springer ner till havet i November för att ta det årliga badet. Då är det tydligen röda krabbor överallt. I skogen hittar man även det gamla korallrevet från någon gång längesedan när ön var lite lägre ner.
Mycket likt Niue, om man blandar in en skvätt Marquesas i det.

Krabbron.

Går man ut en dag när det har regnat så är det röda krabbor överallt. 
Varning för Coconut crabs, tror det är 500AUD i böter om man kör över en.
Röd krabba och Coconut crab.

Varannan Fredag så kommer det färskvaror med flyg, ägg, frukt å grönt, tex 6 tomater för 65 kr. Vill man ha något så gör man bäst i att köpa det samma dag. Att vänta med att köpa ägg till Lördagen var något som kanske inte skulle funka fick jag höra. Så man får snällt gå till affären på Fredag eftermiddag, som alla andra.

Nästa stopp blir Cocos Keeling.

//B
Finns även lite fisk att titta på.
Krittavlorna, stans informationscenter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar