fredag 1 september 2017

Cocos Keeling - Direction Island

Äntligen tillbaka i revhajarnas värld, dom kommer som små hundvalpar så fort man släppt ner ankaret, ska ju hälsas på den nya båten, kanske har den lite torkade flygfiskar på däck som åker i. Och ja, det fanns några som försvann så fort dom landade i vattnet.

Cocos Keeling kopplade ihop världen 1914. Nu för tiden är det mest bara lata seglare som finner sig i att försöka koppla upp sig på ett mycket instabilt och dyrt wifi... ca 60kr timmen, om det funkar.
Men 1914 så kopplades världen genom Direction Island här på Cocos Keeling (se bild). Innan Tyskarna kom och förstörde allt någon gång under WWII så var det ett gäng britter som hängde här och telegraferade. Dom roade sig med segling och simning. Självklart så fanns det en tennisbana och ett biljardrum och till middag klädde man upp sig, en drink om dagen var ransonen, undra om dom bara drack GT? Tennisbana, biljard rummet och ransoneringen på drinkar är inget som finns idag, men annars är det väl ungefär som för 100år sedan, palmer, krabbor och grillning på stranden.

Fisk finns det gott om, både att grilla och att titta på. Sand mellan tårna och en bok i hängmattan. Kanske skulle man stanna kvar på den här öde ön.
Så det är väl ungefär så man gör här, somnar i hängmattan, stress free. Så här näst sista dagen blev jag avtackad av 2 delfiner simmandes framför dingen!

Btw ägg finns att köpa, inte som på Christmas Island då dom kommer med flyg var 14e dag och sedan bara finns i butiken i ca 1-2 dagar.

Nu är det dags att lämna den sista atollen och bege sig mot befolkade trakter för typ resten av resan.
Ca 2000nm (2 veckor) till Rodriguez (800nm öst Madagaskar) från Cocos Keeling (600nm syd Indonesien), alltså som en Atlantöverfart från Cape Verde till Barbados.

Cheers

//B

Wahoo , fångad 2 dagar innan ankomst, fisk till alla på ankringen. Längsta fisken 135cm, nytt rekord efter Angies 130cm Dorado i Cape Verde
Ankrad vid Direction Island, blåsigt! 20-30knp konstant
Saknade Blacktips, sett mycket få det här året, men här hänger dom. 
Parkera dingen under en palm....
Grillning av Wahoo.
Hängmatte häng och en kyld öl, eller en kokosnött. 
Öarna är "befolkade" av dom här små och stora hermitcrabsen.
En liten en.
Cocos Keelings conections 1914
Den gamla kabeln ligger kvar om man skulle behöva återgå till telegrafen.
Fishyyyy, snorklingen är trevlig med mycket fisk i alla storlekar å former.
Dom flesta segelbåtar hänger upp en skylt. Följande svenska båtar har skyltat med närvaro: Ariel IV, Arianna, Mare Liberum, Vindros, Båten Anna, Maria Helen, MissMy, Caminante II, Vidan.
Tillverkning av Kairos skylten
Kairos, ena sidan, andra sidan på skylten kan man se när man har vägarna förbi.
Headshot! Beachparty för alla cruisers. Ingen Ciguatera här, och flyttar man sig efter man skjutit en fisk så blir det inte så farligt med haj heller. 
:)





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar