lördag 26 september 2015

Från Porto Santo till Madeira och en lillasyster på Kairos

Från stranden i Porto Santo mönstrade Bennys syrra Frida på - med väskan full av bakpulver, verktyg åsså en liten dosa snus! Vi låg kvar i någon dag för att kolla in ön, och någon sammanfattade det hela väldigt tjusigt med "det är en strand med en liten ö-remsa som hör till". En strand på ca 9km, full med snäckskal och runda stenar. Sen äre inte så mycket mer, en liten stad med Columbus-feeling: karln var gift med Porto Santos grundares dotter och där (man tror) att han bodde har man upprättat ett museum. Med lite diverse äldre mynt, tavlor på Columbus (fast man vet inte riktigt hur han såg ut) och en del informativa LCD-skärmar. I övrigt i ett rätt välrenoverat hus med väldigt lite som skvallrar om 14-1500-talet...

Efter någon dag seglade vi mot Madeira, sugna på vin och stad! Funchal bjuder frikostigt på båda. Vi slog upp en liten madeira-provning i sittbrunnen och knatade några varv runt stan.
Vi åkte upp till Curral das Freiras (berg, dessa jävla höga berg och deras kaossluttningar) och kollade på utsikt respektive hade höjdångest. De som tittade nerför sluttningarna hälsar att utsikten var magnifik, fast från de smala vägarna som bussen slirade fram på pendlade utsikten mellan läcker och obehaglig...
Vi slog en lov förbi botaniska trädgården och spanade in en kaktusskog, kollade på träd från Australien, Nya Zeeland och Japan och pillade på blommor och blad i alla möjliga färger och former. Vi har inte sett mycket graffiti på ön, men varenda kaktus var nerklottrad med taggar (haha) och inristade symboler. De har även ett litet sevärt hus där de förvarar sina mest ruttna uppstoppade djur, lite fåglar som man ser igenom (+ några näbbar på sniskan), lite fiskar som nån har tuggat i, en haj som har säckat ihop som en lång och slapp kudde och en rätt lång katt som påminner om... Nåt katten har släpat in. Värt ett besök om man ändå ska ta sig in i trädgården!
Vidare så besökte vi en varm stenstrand, klämde in några glassar och grillade som galningar - och nu har vi vinkat av Frida och tackar för besöket! Hoppas inte kontrasten Madeira - Sverige blir för smärtsam;)

Nu sitter vi och fnular oss mot Las Palmas. Vi hade tänkt oss en liten genväg förbi Ilhas Desertas eller La Graciosa, men vi måste så tvunget få bukt med vår watermaker som strular så vi får lägga ett rakt spår och gilla läget. Vi måste skruva isär en del på clark-pumpen som tokvägrar att lossna, vi har dragit sönder en oljefilteravdragare och testat värme, och allt som den trevliga tech supporten har tipsat om. Så när vi kommer ner är det bara att snoka reda på en verkstad som kan hjälpa oss skruva isär pumpen. Sen äre väl lite andra grejer på fixa-listan som vi också sätter vårt hopp om Kanarieöarna till... Innan ARC drar igång...!

Nu lämnar vi Portugals arkipelag för den här gången - obrigado!


Utsikt från svajläge på Porto Santo
Dinge på stranden, det ser så lugnt och fridfullt ut men på vägen upp manglades Angie som en liten serpentin under kölen... Sandblästrad och slät är man nu...  
:)
Utställning på Columbus-torget (?). Lite osäkert vad de olika delarna handlade om, men slaveri känns som en kvalificerad gissning. Har dock aldrig sett inslag utav bockhuvuden och små talismaner men hey, pluspoäng för festivalens mest aktiva installation!
Bror och syster på strandpromenad
Utan snus försmäktas ej längre på denna ö! Tack Frida!
Madeira i sikte!
Funchal



Curral das Freiras. Berg. Berg.
Berg.


Angie 5 år visar upp sin stensamling...


Inhemskt klotter
Botaniska trädgården...

We're all mad in here



;'D
En kudde... Eller en haj med pösig röv?
"Ämen det är nån som har tagit en tugga av fisken... Ska vi hänga upp den ändå?" 
Hårt cementerad haj eller papier-maché... ;'D
Katt utav okänt slag som nog har sett bättre dagar...
Madeiraprovning - because when in Madeira. Smutt!



10 kommentarer:

  1. Tack för att jag fick hälsa på. Och vad gäller wifi i marinan på funchal har vi väl konstaterat att alla sträcker vi våra händer mot himlen i desperat behov av svar (svar på wifi uppkoppling eller annat).
    Hoppas ni får bra vind men minimalt med sjösjukegung. :)
    /Frida

    SvaraRadera
  2. Tack för att jag fick hälsa på. Och vad gäller wifi i marinan på funchal har vi väl konstaterat att alla sträcker vi våra händer mot himlen i desperat behov av svar (svar på wifi uppkoppling eller annat).
    Hoppas ni får bra vind men minimalt med sjösjukegung. :)
    /Frida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja fy fan haha! Här är det värre, fast det kostar till råga på allt:) Vi har en pub med wifi på ok avstånd och här sitter alla med datorer och plattor...

      Radera
  3. Fan va kul det är att kunna följa eran resa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul att det är någa som uppskattar lite sjörövar historier.... Hälsa gänget i Rosers. Hoppas Sannas bygger inte är för jobbiga ;)

      Radera
  4. Spannande stalle!! Tack for historie lektionen😊 Lycka till med water make reparationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så lite så, det var inte mycket mer än så som de visste, haha! Mer info på wikipedia än på muséet... Tack, vi håller tummarna!

      Radera
  5. Tack. Nää det är lungt.. Kör slasken nu för tiden. Håller på att plugga c kort..

    SvaraRadera
  6. Åh vilken fin stensamling! I färgskala och storleksordning, vackert ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. tackarns! fick inte behålla en enda men ändå! :D

      Radera