lördag 9 juli 2016

Ensam kvar....

Ensam kvar som enda ljushyade turisten på Makemo när Angie lämnar för en trip till sjuksugan på Tahiti. Vilket inte verkar som en stad att lägga tid på när man kan göra öde atoll efter öde atoll. Btw det verkar som Tahiti folket åker till en atoll för att ha lite semester, typ som när Stockholmarna åker till Visby.

Första dagen själv och en vindprognos som säger att antingen navigerar man över atollen ensam till en bättre ankring eller så frågar man byhövdningen om man kan ligga vid kajen. 
Kajansvarig = med polisen, så jag slipper klä mig i bastkjol och uppvakta hövdingens dotter med gåvor. Det går absolut bra att lägga sig vid kajen 3-4 dagar, och det kostar inget heller.
Efter 3 linor till kajen och 3 snorklingar för att placera om ankaret så att linnan inte skaver mot korall. Det ser ut om att det är 2 meter djupt, men det är 4-5 meter, klart vatten, perfekt att promenera omkring på botten med ett ankare i handen. Nu ligger jag bra och det kan börja blåsa. Vilket det gör, nu går vågorna och vinden rätt hårt på andra sidan kajen.  Ankringen hade vait helt exponerad! (vinden ökar)

Det är en liten festival även här (typ hela juli hela FP) här spelas det volybol eller basket i turneringsform och priserna är en säck ris eller kanske en fisk :)
Festival området är stort som en bandyplan men en det är fult med typiska fastfood resturanger som dom utrycker det själva. Finns även en öl hydda med biljard, en schack hydda och en liten lucka för prickskjutning, godishörna och ett sådant där fotbollsspel som man snurrar på. Vad mer kan man begära.
Svenska midsommar lekar hamnar lätt i skuggan av vad dom gör här.  Yxa,kniva,35 kokosnötter, 2 personer, ett recept för snabbaste nöttrensartävlingen.  Hugg upp nöterna i två delar, rensa kokos, samla allt i en säck. Först klar vinner! Lätt! Action, det här är på allvar å familjens heder står på spel å yxorna svingas å rensade nötter flygger.

En liten by långt bort från all civilisation skulle kunna vara så mycket mer vildavästern. Dom enda som skjuter dig här har jag på bild. Det är mycket civilicerat och alla är trevliga skickar med ungarna när man ska till sjukstugan eller handla baugetter. Och skicket på skolorna skulle göra vilken småstad som helst gröna av avund.
Om några timmar landar Angie igen, inget större fel på henne som tur var. Men nu får jag skynda mig att städa bort allt hårt festande dom här solodagarna, allt folk som ligger utslagna på däck.
Bjuder en vattensfalls bild från Ua Pou i övrigt hör resten till Makemo.



2 kommentarer:

  1. Härlig berättelse! Skönt m generösa människor o Kul att få förklaringen till kokosnöts bilderna bl.a. Hoppas Angie fann båten i toppskick!

    SvaraRadera
  2. Ps- nu funkade kommentarsfälten perfekt!

    SvaraRadera