fredag 29 juli 2016

Makemo Atoll, Tahanea Atoll

Efter några baguettetjocka dygn vid piren i Pouheva seglade vi ner mot sydöstra hörnet i Makemo. Att segla sig igenom en atoll är ett äventyr i sig... Korallhuvuden sticker upp lite på pin kiv där de känner för't, och för att upptäcka dem i tid bör man ha solen i ryggen, molnfri himmel och ett fullgott färgseende. Väl framme vid strandkanten sticker mindre huvuden, bummies, upp och när man så äntligen har krokat i sitt ankare och sjunker ner med en (dubbel) ankar-punsch efter en segling med nerverna på helspänn så kan man se ut över en bit atoll som ser ut sådär som man tänker sig att paradis-öar ska se ut. Kokospalmer som vajar i vinden, färgglada fiskar som hänger under kölen, turkosblått vatten som bryter av mot en kritvit strand... Vatten i behaglig badtemperatur och vågor som dånar på andra sidan revet. Stora snäckskal som ligger och skräpar. Vackra små snäckskal som springer iväg när man kommer för nära. Stundtals svår omgivning att ta in för en stadsråtta.
Vi hittade i vilket fall en ankring mellan bummiesarna med nära till en liten sandbank där vi kunde lufta (och sanda) Bennys kite ett slag. Vi fick påhälsning av gänget som bor ute på atollkanten och samlar kokos för kopraskörd, och de gav oss färska kokosnötter som smakar lite som Sprite.

Vi flyttade oss lite mer norrut och ankrade bakom ett rev tillsammans med ett gäng aussies och kiwis (australiensare och nya zealändare) och den här biten av atollen ligger lite mer off även för de som bor här; här härskar eremitkräftorna! Vi snackar att det knackar och klapprar precis över hela stranden. De attackerar nyfallna nötter och bitvis var det ett gytter av röda små ben och runda skal stora som tennisbollar som knastrade och knaprade... Kul. Lite creepy!
Här hade vi halvmeters sugfiskar på skrovet, så visst valde vi rätt miljövänlig antifouling på St Lucia...

Att ta sig ut från atollen var inte lika hisnande som att ta sig in, kanske tajmade vi slacket bättre nu när vår guesstimator på Tuamotus tidvatten funkar som den ska. Nåja, vi blev utspottade med strömfåran och hade 3-4 knop medströms, inte 8 knop som i mardrömsscenariot. Efter lång konvalescens i atollen kändes havssvallet välkommet och Kairos seglade muntert iväg mot Tahanea Atoll.

Vi har läst att Tahanea ska vara helsmutt på alla sätt, och knappt hinner vi langa ankare innan vi har skollinjalsstora kirurgfiskar i olika färger under skrovet. Att sitta på badbryggan och mata fiskar med exempelvis kokosflarn, vet ni hur larvigt kul det är? Som att mata abborrar med mask från en krok som man gör hemma... ;)
Vi snorklade på ett ställe som Soggy Paws har tipsat om och okej. Har ni sett Lilla Sjöjungfrun?
Ni vet när korallbergen tornar upp sig och man tänker "Amen viiisst att alla de där fiskarna finns på ett och samma ställe, och kom igen, det finns inte fiskar i den färgen..."
Oh but there is. No matter what your drug is, it's there. En grinig giant grouper låg och visade sina vassa undertänder för oss, en silvertip reefshark spanade längtansfullt efter neopreninpackat kött, moorish idol knaprade på sina svampar, parrotfish med eller utan pannbula i glada kulörer knaprade korall, trumpetfiskar och damsels och cleaner wrasse och små granar och snäckor och stora musslor med färgglada läppar och butterfly fish och unicorn fish och jacks och jag får sluta nu för det låter bara larvigt. Stört bra helt enkelt!

I övrigt har Tahanea, vad vi har sett - eller inte sett - rätt få korallhuvuden. Vi ligger ankrade vid en motu på östkanten i total stiltje. Benny har hittat en negligerad kokospalm att kriga med och jag går och vänder på fina snäckor. Däremellan blir vi sjukt varma och badar. Vi har varit på hummerjakt, som visserligen slutade hummerlös, men vi såg en hel hög med knäppa nattdjur på köpet... Burrowing stars, små sjöstjärneliknande djur som gräver ner kroppen och fladdrar girigt med armarna efter käk, små ilskna melerade nattmuränor som snappar efter fötterna och långa maskar (?) med eller utan bubblor på kroppen som klänger sig fast i hummersnaran. Och krabbor som pilar över fötterna. Och en stjärnhimmel som den bara kan bli mitt ute på en atoll i havet med bara en liten topplanterna som lyser ikapp. Och nu ska vi äta bullar.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

1 kommentar:

  1. Halloj! Vilken fantastisk djurvärld ni upplever - som är på riktigt dessutom! Lite mindre variation i Sarek - där går djurlivet i gråskalan - mängder med renar!! Men mycket vackert med alla glaciärer o höga berg!

    SvaraRadera