måndag 3 oktober 2016

Niue, the rock!

Parar du en ihåligost och en sten så har du Niue i ett nötskal. Massor med tunnlar och grottor både på land och under ytan. Med extrema landskap och väldigt få tursiter får man nästan känna som en utforskare, även om man inte är först på stenen.

Dem trogna läsarna av bloggen vet ju att Angie gjorde sig av med blindtarmen på Nuku Hiva. Sedan har det varit både bra och dåligt. Efter en sista läkarkontroll på Bora Bora så fick vi allafall ett ok på att det inte var någon infektion. Men ont gör det. Inte blev det bättre efter några slöa dagar på Suwarrow. Så då vek vi ut tummen och Angie fick lift med en super yatch på 140ft till Tonga.
Den är något snabbare, gör dom 700nm på 3 dagar istället för min vecka. Å nu kör hon hela registret med undersökningar på NZ.

Så från Suwarrow soloseglar jag, inga störe konstigheter, man får bara ha lite störe tillit till att andra båtar har koll när jag sover. Jag har några vänbåtar, Aramia & Anna som håller kontakten via SSB radion på överfarterna.

Solo mot Niue.

Vast sidan och den mest skyddade platsen sa lange det inte blaser vast. Dingen lyfter man upp pa kajen me kranen.

Tillbaka till the rock.
Lite om ön ur minnet, den intresserade får kolla wiki för mer.
Ön upptäcktes ganska sent av den "modernavärlden" och efter första skeppet så tog det ca 80år innan nästa skepp anlände. Lätt bortglömda.
Bor ca 1600 personer här och förutom engelska som nästan all pratar så har dom sin Niueanska, låter som en mjuk finska. Alla Niueaner blir även medborgare i storebror landet Nya Zeeland. En mycket relaxad ö, finns ingen bankomat så man får finns hänga på banken och betala där efter. Niue har antagligen söderhavets snabbaste internet! Så därför bjuds det på mycket bilder.
66 km på cykel sadeln under 2 dagar och i princip öns alla sevärdheter = ont i roven.
Mest grottor och fantastiska formationer av sten, och en hel del snorkling i polerna som bildas mellen ön och själva revet. Väst och öst sidan på ön är så olika att man lätt kan ta det för olika öar. Väst sidan  bjuder på bad och grottor å poler. Öst sedan är mer som månlandsskap när man närmar sig kusten, mycket vassa klippor och ogästvänligt.


I en av alla polerna som bildas mellan klippor/hav och Niue.

Snorkling bakom baten.

Bortom stenarna sa har vi havet, got om sadan har stallen att bada pa, men bara vastkusten.


The arch, den storsta.





Norrsidan.

Hoppa i vattnet och simma in i grottan

Och nar man simmat in sa hittar man en ratt stor grotto.


Skeva konstnarer finns det overall.

Den lite mer ogastvanliga sidan, just nar man klivit ur skogen. Ostkusten



En lite udd sand"strand"


Lunch




En ö utan sandstränder och avrining ger en extremt bra sikten i havet, mycket rent vatten. Då är man så illa tvungen att gör ett dyk. Ett dyk med sikt på 40-50 meter, där det beskådades ribbon eels, gravid withetip reef shark, mimic octupus och en massa coola tunlar.



 

Nästa stop Tonga, som ser ut att bli en segling med mycket svaga vindar, bor ta 2.5 dygn, start Mandag och ankomst Fredag. 

1 kommentar:

  1. Tack för utgordkningsrapport! Hur många fantastiska öar och vatten finns det i världen egentligen??

    SvaraRadera