fredag 31 mars 2017

Marlborough - Pelorus sound.

Pelorus sound är det del av Marlborough sounds som går ner till Havelock.
För att ta sig till början av Pelorus från Nelson så kan man antingen gå runt D'urville Island och får känna lite på Cooks strait en liten omväg på 35nm eller så går man genom French pass.
French Pass är omtalat och det finns en å annan historia om seglare som klarat sig mindre bra. Det är mycket strömt och stora strömvirvlar. Läser man äldre guide böcker så är det bara rekommenderat som nödlösning, bättre att gå runt D'urville. Men med dagens infosammhälle så hittar man fort en lista från www.linz.govt.nz med exakta tider på när strömmen börjar och åt vilket håll det strömmar. Mellan NE och SW strömmen i passet så har man ett slack vatten i ungefär 20min. Så då är det bara att passa på att passera passet ;) , om inte i slack så iallafall rätt nära.
Inga problem!

När man närmar sig French Pass så har man kommit från det grumliga vattnet i Tasman bay och sammtidigt börjar det dyka upp pingviner, delfiner och sälar. Pingviner håller högljuda diskutioner på kvällskvisten. http://www.nzbirdsonline.org.nz/sites/all/files/04%20-%20Track%204_0.mp3

Att ”segla” genom Pelorus sound är lite att ta sig fram på en bergssjö. Antingen är det ingen vind eller så är det massor med vind, för mycket. Men det är väldigt fnnt, höga berg runt båten och blanka vatten. På många ställen är det djupt (20-30m) ända fram till land. Som tur är finns det massor med klubb bojar som man ”kan” använda, bara att ta en om man inte hittar någon vettig ankring. Hösten är ju här så lediga bojar finns det.

Efter ett dygn med lite tankning av disel i Havelock så bär det av norrut. Efter några dagar har jag åter igen passerat French pass. Finns flera bra ankringar i Current Basin syd om passet. I väntan på bättre väder så bakas det och kollas en film eller 2.
Med en okey prognons så lämnar jag södra ön och siktar 400nm norrut mot Cape Reigna.

I skrivande stund har jag 15nm kvar till Cape Reigna, vädret va ok, lite för lite vind, men några tonfiskar och en dorado bryter av mot dieten av Blue och Red cod som man fick i Marlborough sounds.

Btw så skönt med lite varmare väder igen, från 17grader till 22 i vattnet :)

Följeslagare på väg mot French Pass

The French Pass! Mycket lugnt å fint.
Ibland blåser det utav fan...

Någon gång blåser det mer lagom ;)
Mycket mussel odlingar. 

Lift?!  Vet inte riktigt vad sälen vill, men jag har sett någta som solar armhålan...

Hav eller sjö i bergen...?


1080, när man undrar varrför fåglar inte sjunger mer.

Godmorgon :)


Nästa sängs ylletröjor under tillväxt.

Ranngitoto!
Från en regning dag...






4 kommentarer:

  1. Fina bilder!
    Sett några filmer nyligen där de seglar förr i tiden. Vilken enorm skillnad det är att segla idag med all modern teknik och all information som finns tillgänglig.
    Undrar hur en del av era resor blivit om ni kört dem a la 1800 tal

    SvaraRadera
    Svar
    1. mja. inga p3-dokumentärer och en hade dött halvvägs...!

      Radera
  2. Fina bilder!
    Sett några filmer nyligen där de seglar förr i tiden. Vilken enorm skillnad det är att segla idag med all modern teknik och all information som finns tillgänglig.
    Undrar hur en del av era resor blivit om ni kört dem a la 1800 tal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe det vore ju lite kul, a la 1800tal :)
      Lite längre tid hade d ju kanske tagit å lite mer kul å se vart man hamnar... som det e idag är det ju nästan för enkelt ;)

      Radera