lördag 28 april 2018

Badbyxor och kaviar slut, mot Sverige.


St Martin, Marigot bay.
Säsongen och min tid i västindien är slut och sista tiden tillbringar jag på franska Saint Martin. Regnet kommer oftare och oftare, mina badbyxor faller i bitar och en tom kaviar tub är säkra tecken att det är dags att segla norrut. Men innan man gör det så får man passa på att byta offeranoden på propelleraxeln, skrubba botten och äta och dricka som seglare bör.

Rom, öl & några langusters (självplock), vad mer behöver man.

Ovanlig måltid, köttbullar!! & en grönsakspaj.


Segelreparationer på Pedros segelmakeri ;)

St Martin är rejält sönderblåst efter Irma, en kategori 5 orkan (mer om Irma).  Först går jag in i Anse Marcel, där fanns det en gång en marina och ett jättehotell, nu är det en spökstad med stängda restauranger utan tak och buckliga bilar på gatorna. Bryggorna som en gång var en marina ligger långt upp på land och en del av en stor katamaran kan skymta över ytan, en gång kunde man checka in här men inte nu längre. Det enda som är öppet är sjömacken. Efter en pratstund så berättar han att marinan var fylld och hälften av båtarna sjönk. Kolla in google maps satellitbild från hur det var innan. Det ser ju ändå rätt skyddat ut, men icke. Resten av ön är i lika dåligt skick. Båtar ligger lite här och där både på land och i (under) vattnet, många utan mast.

Anse Marcels marina, bryggorna uppe på land.

Många hus utan tak.

Uppsamling av bilar som rullat omkring i blåsten.



Det är inte bara små båtar som sjunker....

.... utan även stora.

St Martin har inte mycket att erbjuda, storköp, baguetter och ganska billig rom, inte så mycket annat som händer här, det är inte som på Nevis att det finns en plats "där det händer".
Eller kanske, man kan åka till flygplatsen och hänga i stängslet när planen lyfter (men du behöver en jumbojet!) Men annars har jag mest putsat på både båt och CV - den ena ska säljas och den andre säljas in.
St Martin är franskt så därför funkar mobildatan som hemma i Sverige så jag har passat på att lägga upp en profil på LinkedIn och andra internet grejer, vad man nu gör på internet, laddar upp en youtubefilm kanske. 
Å nu är det dags att segla ca 860nm rakt nordligt!

Cya



Man behöver större plan om man ska hänga i staketet,

En liten film från ankomsten till Cape Town och till den varma seglingen i västindien...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar