lördag 7 november 2015

Soo helloo we're in Sal, Cape Verde!

En veckas segling från Gran Canaria, i början blåste det lite lamt men i slutet kom vi igång och sportade över 150 Nm per dygn! Som vi nämnde i inlägget från radion fräste vi fram i 10 knop och surfade på gamla höga respektingivande svall... Vi hade gott om sol och blå himmel, men när vi väl närmade oss Sal drog Harmattan från Afrika fram och vi seglade i en grå dammig gröt. Först när vi hade ca 5Nm kvar till ön så såg vi den - sedan kom flugorna i drivor för att hälsa oss välkomna, om det nu var så att vi ändå hade missat ön per sikt.

För att komma in i hamnen rekommenderas att man anländer på dagen när solen är uppe så att man ser bojarna som ligger i inloppet. Det är lysbojar, men alla lyser inte... Och det är fullt av små lokala fiskebåtar, ett vrak* och självklart så använder 50% av ankarliggarna inte ankarlanternor, so yes, anländ på dagen. Incheckningen var smärtfri och smidig, detta verkar dock skilja sig lite från person till person och dag till dag - att vi hade färdiga visum från Sverige kanske underlättade hanteringen, eller så var det något annat. Meh! "Hamnen" är dock rätt fullbelagd med segelbåtar, vilket vi inte var förberedda på.

Om vi var vilsna små frön på Azorerna, så är det inget emot Cape Verde. Det är liksom inte ens portugisiska, det är creole crioulo som talas. Som vår båtgranne beskrev creole: it's portuguese next level!
Vi tog en lokalbuss (typ folkabuss) (alltså det ser ut som små folkabussar men på inredningen så har de själva klippt och sytt till Toyota-märken på sätena så idk) till Espargo och hittade wifi, en till buss till Santa Maria (bussarna till Santa Maria är liiite flashigare, färgglada monsterflufftyger och annat lull-lull) och vi knatade runt på en larvigt mjuk och vit sandstrand. Turisthorderna och de förbannat efterhängsna försäljarna skrämde oss tillbaka till vår flugrika och dammiga hamn, men vi hann boka lite kite-test så vi får väl se hur det går;)

*Angående vraket: snubben som hade fiskebåten som ligger sänkt och halvt synlig var ute och fiskade, dyngrak, ett par gånger. Trots varningar så forsatte han med det och blev till slut av med sin fiskelicens. Då blev han så förbannad så att han sänkte sin fiskebåt i hamnen, bara för att jävlas...    

Sal i sikte! Dammigt som fan.

Stranden i Santa Maria

 




2 kommentarer:

  1. Skönt att vara framme!! Men varför är det så dammigt? Mycket sand?

    SvaraRadera
    Svar
    1. grymt mycket sand! allt som var vitt är rödbrunt nu...

      Radera