måndag 22 februari 2016

Bokbåten

Vi läser. Mer än på länge! Särskilt på överfarterna så har vi fått tillbaka den där tiden som vi aldrig riktigt hade mellan skiftjobben, gymmet och senaste avsnittet av Game of Thrones. Även "till vardags" finns orken och lusten att sörpla i sig ett kapitel eller två i en ny, vältummad och saltkrusad bok.
Utöver nöjet att lära känna sina ankringsgrannar bättre så är bokbyten något som bryter isen fenomenalt till sjöss. Särskilt långt hemifrån, långt bort från Pocket Shop och din egna bokhylla med något snäv smak, att få byta till dig något nytt, och du vet aldrig vad du får! Jan Guillou mot en bok om Poltava? Jamenvisst! Liza Marklund mot Jung Chang - absolut! Ibland snubblar man över en liten raritet med proveniens, vi och många fler märker böckerna med en stämpel. En liten hälsning från en båt till en annan, åren igenom...
Det roligaste är att hitta pärlor där vi annars aldrig hade letat, att ta sig tiden att smaka på alla kvalitéer. I vanliga fall hade vi kanske rekommenderat en deckare och en spökroman, för det är vad vi vanligen knaprar i oss - men här har vi en liten lista på några titlar som fallit oss lite extra i smaken. Listan kan självklart göras löjligt lång, men några guldklimpar från Azorerna och hit dåråva:

Carl-Johan Vallgren - Den vidunderliga kärlekens historia
Ann-Marie MacDonald - Fågelvägen
Jung Chang - Vilda svanar
Howard Fast - Immigranterna
Jojo Moyes - Livet efter dig
Colin Watson - Ensamma hjärtans klubb
Guillermo del Toro & Chuck Hogan - Släktet (trilogi)

(Nynnar "ninana ni nanana na ni nanana ninaa..." ur en regnbågsfärgad soffa)




1 kommentar:

  1. Härligt! Ni har ju lite bytesböcker nu :) läge o byta till sig några väl lästa ex. Kul m stämplar!

    SvaraRadera