torsdag 25 februari 2016

"Drinkers with a running problem"

Union Island hade inte mer att erbjuda än ett fantastiskt rev, dock ett rev som moder natur skapat för kitesurfing: platt vatten och stadiga vindar. Fast där fick inga nybörjarnollor hänga så vi lämnade St Vincent & Grenadines, hissade Q-flaggan och checkade in på Grenada.
Grenada består av öarna Carriacou, Petit Martinique, Ronde Island, Caille Island, Diamond Island, Large Island, Saline Island, Frigate Island och "huvudön" Grenada. Vi lade oss i Tyrrel Bay på Carriacou och hängde in oss lite i billigare öl, trevligare folk och skönare stämning. Längs med vägarna är allt målat i grönt rött och gult och stränderna är finfina och orörda - och fulla med sandloppor.
Söder om Carriacou ligger Saline Island, en ö som inte nämns i pilotböckerna och som inte än har bevärdigats med en liten ankarsymbol på korten - men Benny hittade en liten text i en pdf om att det kunde gå att doppa kroken i sanden där, så vi seglade dit och möttes av en i princip orörd vik. En liten fransk katamaran som grannar (franska katamaraner i varenda vrå är lika säkert som amen i kyrkan) i övrigt vita korallstränder alldeles för oss själva.
Vid midnatt hissade vi segel och satte av mot själva Grenada. Vid 8 på morgonen kom vi fram, efter en nattsegling där Benny lät bli att väcka sitt crew, det var väl skönt att få lite tyst och lugnt på båten kantänka...

Vi låg en natt vid Hog Island, klämde några drinkar på stranden med S/Y Kaiso, klafsade runt i blåleran och kroknade på avstånden till affärn. Vi smet vidare till Prickly Bay lagom till lördagshashen. En hash, utan att avslöja för mycket, är i princip en promenad / språngmarsch (detta bestämmer du själv) mitt ut i spenaten, och så kombinerar du det med kopiösa mängder öl! Ja, det är precis så gött som det låter! Sen är det fest och grillat, såklart.
Don't forget to wear your new shoes... ;)


Grenada - Spice Island         

Yes. Grenada kallas för Spice Island, och ja är det någonstans du ska skaffa dina muskotnötter, dina kakaobollar eller gurkmeja så är det här. Marknaderna svämmar över av kryddpåsar, kanelbark, muskotnötter med sina klarröda blommor, allehanda extrakt, vaniljstänger, västindisk saffran och knöliga kakaopinnar och bollar som du gör chokladthé på.

Vi tog en heldagsbusstur till River Antoine Rum Distillery som ligger på östkanten av Grenada och gick en romtur. River lagrar inte sin rom utan buteljerar den färsk, således är all deras rom vit. Synd på så rara ärtor, vi gillar ju mörk sirapströg rom! I vilket fall fick vi en strålande rundtur som täckte hela processen från sockerrör till färdig hojt, nästan lika enkelt som kladdkaka:

1. Först hackar du ner ett gäng rediga sockerrör och tappar dem på saft. (Här ska man helst använda ett stort vattenhjul från 1700-talet, kolla på blocket)
2. Värm upp saften över öppen eld, det ska se ut som vattnet i Teklagrottan i Bröderna Lejonhjärta. Poängen är nu att du ska få bort så mycket vatten som möjligt ur saften, ju sötare saft desto fler % i rommen!
3. Nu flyttar du innehållet till ett nytt kar där blandningen får stå och gona sig tills den har fermenterats ordentligt och slutat bubbla. Det ser ut som att det skulle klara kulprovet, men låt dig inte luras... Smells good tho'.
4. Värm upp såsen i en riktigt stor värmepanna. Ånga av och kyl ner spriten, kolla så att den är stark nog att hälla på flaska. Annars - gör om, gör rätt.
5. Blanda med vatten juice eller drick den rent! Skål!

En liten tasting på rommen (75% och 69%) brände fint. Efter att domnaden i läpparna hade släppt. Ska man göra mörk rom ska den lagras på fat i si och så många år istället för att skeppas iväg till butiken redan dagen efter, men även om man inte är något fan av eldig, smörig och svinstark rom så är det helt klart ett värt besök!

Lite längre in vid Belmont Estate ligger Grenada Chocolate Factory. Deras choklad är kosher, mjölkfri, glutenfri, i princip allt annat-än-choklad-fri och SNUSKIGT GOD. (Finns i välsorterade chokladaffärer i Stockholm.) För mjölkallergikern som saknat choklad sedan Las Palmas var det julafton och Gröna Lund med lite strössel på. I champagneglas.
Vi gick en liten sväng in i kakao-skogen och spanade på frukterna - och världens ballaste grej: om man planterar lite bananer och apelsiner och muskot och grejer runt omkring kakaoträden så tar frukterna smak av dessa! Så alla de där "noterna" man känner om man är lite chokladkonnässör, de kommer från närväxande träd! Fladdermössen och kackerlackorna som hängde i lokalerna gör väl sitt till de med, kan tänka... ;)
Vi gick igenom lite kakaohanteringsprocedurer, fick spatsera runt barfota i kakaobönor som riktiga turister och smara på kakaobönor och choklad. Kanske köpte vi en kaka eller två. Heh. (DET SKA RÄCKA TILL NYA ZEELAND GE MIG HELA LÅDAN OKEJ?!)

And a message to our fellow cruisers.
En sak som vi har lärt oss på sistone som kan vara gött att veta om man ska hänga i de här krokarna:
cash is king!
Vi är vana vid att få rabatter och förmåner för att vi handlar med kort, särskilt i Sverige där ingen vill smutsa ner sina mjuka fingrar med kontanter! Men här, här får du iaf 5% om du handlar med kontanter. På de flesta ställen i alla fall, och om du frågar snällt. Gött va!


Saline Island

Conchträd
Sockerrör, oförädlade.
Romkokning. It gets better.

Vi fick ta en bild tillsammans med KAKAOFRUKTEN. *dun-dun-duuu* Va! Vilken grej!
Kvinnor som knatar runt i kakaobönor luftar både bönor och smörjer tår. Helt ok.
Lätt avundsjuk get. Vem vill inte ha helskägg, liksom.

Hog Island blålera
Skor! Inte nya:) Men en ovanlig känsla att ha skor...

Muskotfrukter
-"Asså den här såsen är så SJUKT stark... Fota inte, du kan
ändå inte fånga hur JÄ*A stark den är!!! Den gör ONT!"
Oh really.
No hash-virgins anymore! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar