fredag 4 mars 2016

Grenada - Curaçao

Vi låg de sista dagarna utanför huvudstaden St George's på Grenada. Rätt lugn ankring, få båtar. Kan bero på den rätt taffliga ankringsbottnen, mestadels korallskräp och små stenar. Inget man backar fast sig i, erfor vi efter ca fyra omtagningar.
St George's är en skön stad och ett bra ställe att bunkra på! Kom bara ihåg det där med 5% om man pröjsar cash så blir det bättre. Lite knöligt om man vill köpa något dyrt dock, exempelvis en ny dinge...

Här lämnade vi sålunda tillbaka Axel till den svenska nästan-våren. Har det redan gått en månad? Time flies... Tack för besöket, det har varit riktigt gött!
Hoppas vårt tempo har smittat av sig och att brännan håller nån månad :)




St George's sundown



"Måste vägen till Curaçao gynga så?" 

29/2
Kan inte påstå att det gyngar överhuvudtaget på vägen till Curaçao... Platt vatten och självklart, eftersom vi ska segla NU, nästan ingen vind. Däremot får vi sällskap av en liten fågel som sitter på mantåget och vickar. Under sex timmar sitter han och spanar på oss och kniper med tårna...

Selfie med nattpasset-kråkan
1/3
Vid åttatiden på kvällen börjar det pipa runt båten och vi börjar spana efter vår fågelpolare från kvällen innan - sen upptäcker vi att det låter mer i båten. Vad är det som...? Delfiner! Stora, svarta, långsamma, frustande, tjattrande delfiner eller tumlare eller vad det är - eftersom solen har gått ner ser vi bara konturer av skum och utblås! De dunsar in i skrovet och ordet "tummelduns" får en betydelse för oss! Men det klart, vi har ju rätt ny antifouling och det är väl gött att smeka sig emot...

2/3   
Vi får nästan upp en dorado, men den har varit med förut! Den slängde sig upp, snurrade och fortsatte snurra tills kroken såg ut som en skev glasögonskalm. Två meter från båten hoppade han nöjt av kroken och flinade åt oss. Hoppas den norska fyllan smakade, fiskj...

Vi har besök av delfiner, små, snabba och nyfikna. De kommer lagom till solnedgången och tja, marelden fungerar lite annorlunda på den här sidan pölen. När de simmar runt i sicksack i det svarta vattnet och slänger sig runt kölen så lämnar de långa lysande mareldsspår efter sig, och själva lyser de gröngrått. Att man trodde på sjöjungfrur förr i tiden känns inte så främmande längre...

Marelden på östra sidan av Atlanten var mer knallgrön, små tjocka klumpar som blixtrade ilsket i virvlarna som bildades i vårt kölvatten. Det såg ut som att vi lämnade små blixtoväder efter oss. Karibien bjuder på mer mjölkig, mjuk och ljusgrön mareld som hänger i lite längre.
Någonstans runt tvåtiden ligger mörkret kompakt så när som på några stjärnor som smiter igenom molnen. Vi river upp ett långt vasst gröngråskimrande spår efter oss och seglen lyser svagt av det gröna skummet som fräser runt oss. Eerie.

3/3
Massor av delfiner! Enorma mängder! Lyckliga små skitar som hoppar och slänger sig åt alla håll och kanter, långt bort från inhägnader och djurparker.
I början när vi seglade var vi lite oroliga att delfiner skulle komma och nalla på våra squidar som vi har i långa grova fiskelinor släpandes efter båten, men tursamt nog är både de och (de flesta) havsfåglar smartare än så.
Men inte fisken! Haha! Vi avslutade kvällen med att dra upp en förvånad gulfenad tonfisk. Vid rensning / obduktion kom det fram att han redan hade satt i sig fem små (äkta) squidar. Den sista var dock i krokförsedd, rosa och i äkta plast med glitter. En sån där fancy sak som kostade runt fem spänn på St Vincent, sned och vindögd och jävlig. Hehe.

4/3
På väg in i Spanish Water blir vi anropade på VHF - kustbevakningen har cirkulerat runt oss och försöker reda ut om vi är Colombianska knarksmugglare eller bara svenska snedseglare. Klockan halv åtta på morgonen ska vi börja bokstavera våra namn, rabbla passnummer och födelseorter. Benny langar över micen så att han kan fokusera på att hitta in i det pyttiga inloppet och jag, som är totalt yrvaken efter sista sovpasset, försöker förklara att det finns svenska bokstäver som bokstaveras oscarecho (ö) och alphaecho (ä) men ger upp och ja det blir nog bra det där serrö. Zzz.
Väl inne i SW blir vi hälsade av danske Lars som ger oss en karta över incheckningsställena i stan. Det blir lite stadsorientering idag med andra ord, och ikväll landar en laddning med härliga Svenska vänner på Curaçao!



4 kommentarer:

  1. Hej på er, skönt att seglingen gick bra. Fågeln som "knep" med fötterna tror vi en "Brown Noddy". Vi hade 4 stycken med oss under 5 nattpass på väg fr Brasilien till Surinam. Ganska korkat att landa på mantåg med simfenor :-)
    Peter&Eva / tinaprincess

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halloj!
      Ah, tack - kul att veta vad det var för liten fågel:) Trevligt med sällskap på natten!

      Radera
  2. Wow. Låter fantastiskt med delfiner som dessutom lämnar marelds spår efter sig! Brännan börjar sakta men säkert tyna bort och våren har nog ett par veckor kvar innan den landar, tyvärr. Om ni hamnar i helt galen mareld kanske det går att filma med systemkameran? :S

    /Kallekanin (axel)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, läckert...! Ah, fast bara om man har en ny å flashig systemkamera som man kan filma med... :p

      Radera