måndag 28 mars 2016

Portobelo, Panama

Fem dagars segling med två rev på storen och fler fågelbesök på mantåget! Stora mjuka svall som påminde om atlanten, blandat med små ettriga sidovågor som gav iallafall en oförberedd dusch i sittbrunnen...
Vi smög oss förbi både Venezuelas och Colombias kust utan ovälkomna påhälsningar. Vi höll oss en ungefärliga 50Nm utanför Colombias kust på 1000-meterskurvan som gör havet bråkigt och stökigt, och kanske kanske kände eventuella pirater att det var skönare att hålla sig närmare land just de här dagarna när det blåste lite mer...? I vilket fall! Vi ligger nu i Portobelo, en liten hamn precis vid "knölen" på Panama. Ett lugnt och rätt gemytligt litet ankarhäng. Efter någon dag reflekterade vi över att det saknades något. Ingen badar? Vi frågade runt och de finns visst upp till 4m tigerhajar (ok det här var en fiskehistoria så lite salt på den hajen kanske!) och krokodiler här i bukten. Så visst, bada lite men kanske inte simma femton längder mitt i natten...

Vi åkte till Colón för att skaffa ett Cruising Permit.
(Vi kommer att dra alla detaljer om pappersarbete och vad som behövs för att gå genom kanalen - att samla allt på ett och samma ställe känns smutt och smidigt. Både för de allmänt vetgiriga, de som ska gå genom kanalen i framtiden och även de som skiter i som kan glida förbi ett inlägg.)
Vi blev varnade av krogägarna i Portobelo: När du åker till Colón får du dra på dig långbyxor, skor och något som täcker axlarna. Ta av dig alla synliga smycken, göm pengarna på något svåråtkomligt ställe och flasha inte med kameror eller telefoner. Gå ingenstans, ta en taxi. Även på marinakontoret fick vi höra att vi var tvungna till taxi, fastän det bara rörde sig om en 500 m promenad. Man knatar helt enkelt inte runt som gringo i Colón... Trist, från taxin såg det ut som en intressant stad.
Men bussen får man i alla fall ta, och bussen är som att gå på tivoli! Gamla skolbussar byggs om och pimpas och stripas å det grövsta - ju mer som blinkar och tjuter och visslar desto bättre! Sen drar du på musiken på högsta volym. Eller visar en film. Kanske samtidigt. På bussterminalen bolmar det ur de überkromade avgasrören och för en liten sketen stockholmare påminner det om en burnout på sveavägen.

I Portobelo spelar ungarna fotboll i 1500tals-ruinerna och det rör sig människor i stan nästan jämt. Det lever överallt, det är nice! Inte för att någon vill prata eller hälsa eller titta på oss annat än för att leverera smala ögonkast, men vi är långt från "the friendly side of the Caribbean" och så äre väl med det. De tar sin påsk på allvar så affärerna har plockat bort sin sprit och i bykyrkan sjunger de för full hals med öppna dörrar. De käkar pan de pasqua och vi, vi hittade en mycket märklig burk sill på Curaçao som vi partajade loss på när Jonas kom över med stjärnan Janssons...! Påsk i Panama!

Vi har knatat runt i lite ruiner och spanat på gröna spindlar och blåa fjärilar stora som fåglar. Myrstigarna är decimeterbreda. Vi hade hört att det fanns apor upp i floderna, så vi tog en kajaktur i träsket - men de enda aporna satt på gröna plastkajaker. Istället för krokodiler så fick vi smaka på sandflugornas kärlek, och någon kanske gled av kajaken och fick en ofrivillig närkontakt med djungelgegga... Men inga namn nämnda... :)

Wifi funkar ungefär lika ofta som det finns färskvatten att tillgå i Portobelo - så bilder får vänta till Panama City.

I möra: Colón!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar