söndag 8 maj 2016

Hej Galapagos, hej hej (då) Galapagos

Okej, Galapagos är dyrt. Mycket dyrt, ska tilläggas. Incheckning i nationalparken, zarpe hit och dit, agenter och miljöaspekter (rent spel för gallerierna har vi märkt) och fan och hans moster - det kostar! När vi kom till Isabela fick vi reda på att precis nästan alla utflykter kräver en guide som kostar mucho dolares. Kan vi snorkla bredvid ankringen? Nej, det är speciellt område, dvs de kan tjäna pengar på guider som kör med dinge där. Så vi måste ha guide, trots egen dinge och allt vi redan har pyntat för att få vara här.
Men hallå! Det är värt det, alla dagar! Har vi någonsin varit på ett sådant här spektakulärt ställe? Hur ofta kan man snorkla med pingviner, VÄNJA sig vid nyfikna sjölejon, kliva över iguanas på vägen från bryggan? Det finns i princip tre utflykter att göra på Isabela, vi har inte gjort någon av dem. Dels känner vi väl att vi vill hålla lite i våra pengar (knegarcash) och dels är vi så nöjda med våra egna utflykter som bara kostat någon liter svett.
För några år sedan fick man ankra var man ville och det mesta var gratis att utforska på egen hand. Nu har de kommit på att turister är läckande pengasäckar så minsta larviga promenad kräver guide och cash. Men visst, slitaget blir mindre när alla ankrar på samma ställe och inte sprider sin skit över hela ön.

På ön Floreana finns en posttunna som har använts av sjöfarare sedan ungefär 200 år tillbaka. Man kan fortfarande lägga ett kort eller brev där, porto behövs inte, sedan bläddrar man igenom högen som ligger i tunnan och ser om det finns något som man själv kan leverera personligen. Och ja, självklart behöver du en guidad utflykt för att ta en promenad till posttunnan. (...)

För dig som besöker Galapagos med egen båt:
- Du kommer att tycka att sköldpaddor och flamingos är det tråkigaste som finns, de utgör bara en snygg stab av periferala prydnadsdjur. Sjölejon och pingviner simmar ju runt dig och är nästan fortfarande nyfikna på vad en GoPro är för något!
- Det är dimmigt på nätterna runt Galapagos. Kör med radar om möjligt, annars dra igång discokulan och öka volymen så att du märks.
- Flugor... När vinden lägger ner är de överallt, från fribordet till badrummet. Harmlösa men de föredrar att dö i ditt käk eller i din drink om du inte har råkat hälla upp din rom&cola i en pipmugg. Fast seglare utan fiskemöjligheter kan ju behöva lite extra proteiner... Valet är ditt!
Och har du inte flugor så har du getingar, särskilt om du köper upp dig på de lokala papayorna. Vår flugsmälla är vårat heliga sittbrunnsvapen som vi har döpt till "Smackadoren". Smackadorens killcount skulle göra vilken liten finnig CS-lirare som helst grön av avund, och vilja byta sin kniv mot en flugsmälla.
- Snorkling på en helt ny nivå! Frågan är inte om du får se något ballt, utan om du kommer att få en iguana i huvudet när du simmar med blicken fäst på annat än mötande trafik.
- Om inte tidvatten har spelat någon roll för dig tidigare (haha jo tjena) så kommer det att göra det nu. Alternativ 1: Simma och snorkla i rent, klart vatten. Eller alternativ 2: Kalla strömmar som möter varmvatten = simma med ojämna glasögonrecept. Eller alternativ 3: Simma genom en tjock krill-massa som följt med tidvattnet in och gör de översta centimetrarna rosa-geléiga och geggiga. Tidvatten är hela skillnaden!
- Om du ser något som du behöver eller vill ha i en affär - köp det! Tveka inte, behöver du färska ägg och de har tio schyssta plattor i tiendan, kör! I kväll är de slut och det kanske inte kommer nya förrän du har seglat vidare. Detta gäller även frimärken om du vill skicka ett vykort. Postcentralen är makthavaren på de här öarna! En dag kostar frimärken $2,5 och nästa dag kan de bestämma att ett brev ska kosta $8. Spill ingen tid alltså. Om du inte ska förbi Floreana och hoppas på lite tur, dvs.
- Prisuppfattning: en rulle hushållspapper kostar $7 men en färsk (lokal) papaya stor som en bäbis kostar $1-3 och en påse lokala passionsfrukter runt $1.
- På Isabela finns det ingen bankomat. På Cristóbal finns det bankomater, men de funkar dåligt med VISA. Allt rullar med USD så preppa plånkan i Panama.
- Det är kallt i vattnet. Ska du ligga i många timmar, ta med en våtdräkt och räkna med att sikten är rätt dimmig av fiskmat (krill, plankton etc) men i gengäld så finns det ju mat åt alla simmande saker...

Så. Vad väntar du på? Besök Galapagos!


Jätteskeva bildformat! Inget funkar 100% på ön... Oh well.














Lågvatten vs högvatten 


----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar