torsdag 5 maj 2016

Snorkling deluxe

Är det hit man åker på utbildning för att bli sälklappare på Kolmården?

Pingvinerna ploppar upp lite varstans runt båten och näbbar åt allt och alla. Stora rockor glider runt i ankringsviken och lite mindre, grytlappsstora rockor kämpar på i hamnen mellan dingarna. Revhajarna är inte större än ett vuxet manslår (härinne) men de kommer ändå fram och vittrar plockgodis när vi hoppar i. Sköldpaddorna är som de är, överallt. Sjölejonen, var ska man börja... Man har lite vant sig vid att det låter som att Ivar 80 bast får en luftrörsinfarkt strax bakom båten när sjölejonen kommer upp för att rossla loss en hårboll eller ett fiskben ur halsen. Vi funderade lite på, varför hänger de alltid vid rodret? Pomaderar de sin päls med vår (uppenbart) miljövänliga antifouling eller kliar det skönt när skrovkrabborna försvarar sitt roder-revir? Vi hoppade i med snorklar för att se att sjölejonen hänger som små fladdermöss uppochner precis i böjen mellan nederdelen på kölen och där själva skrovrundningen möts... Vad tusan kallar man den delen?? Säl-gos-vinkel i brist på bättre! Där i sälgosvinkeln hänger de och kikar under kanten på kölen och sist vi hoppade i hade vi två ivriga sjölejon eller sälar (svårt att se skillnad under vattnet) som tävlade om vår uppmärksamhet. Ofta när sjölejon möts så trycker de mularna mot varandra, och när en av dem började så att säga, "make his moves" mot oss så var det dags att gå upp. Närkontakt är asballt men med ett par stora chokladbruna ögon och en buskig morrhårsmustasch fem centimeter från cyklopet så kände vi oss nöjda!
Vad har vi mer... Vi har snorklat lite på ett av de ställena där man får vara utan kostsamma guider, Concha de Perla. Sett lite färgglada sjöstjärnor och papegojfiskar, en fet humphead wrasse, blivit påsimmad (!) av en marin iguana och tja, spanat på det mesta förutom sjöhästar. Flamingos står och hänger i de smutsbruna pölarna som de kallar för insjöar och är tråkiga. Men är man snygg (och rosa) så har man väl råd med en bristande personlighet.

I båten så har vi desinficerat det mesta som går, nu förstår vi varför varenda affär säljer sådana mängder Clorox och liknande! Allt grönfluffigt verkar dock ha varit mest ytligt. Vi hittade också orsaken till att babords sida var "lite extra fuktig", en gammal vattentanksgenomföring hade torkat och ledsnat på livet och således sipprade det upp lite droppar när watermakern var igång. Det här uppdagades som tur var fort, så ingen större skada skedd - allt skulle ju luftas ändå! Lite sika löser biffen så att säga.
Med inredningen på soltork ovan däck pratade vi med båtgrannar som bara... "Jaa, asså mögel har man ju överallt, har vi haft ända sedan Karibien!" Tydligen har varenda kotte mögel och myror och ödlor och kackerlackor och fotsvamp och vi vet inte allt levande ombord. We're still learning...

Från att vara sex båtar när vi kom så är vi nu runt sexton. En salig blandning nationaliteter som börjar droppa av en efter en, med siktet inställt på Marquesas eller Gambier.
Om du känner dig världsintresserad, googla på Pitcairn som ligger vid Gambier* och läs lite om den här väldigt speciella ön... Som vi inte kommer att segla förbi.
Vi hänger väl några dagar till, kanske får vi se en liten sjöhäst...

*=Okej, typ 300Nm ifrån. Kaksmulor i sammanhanget. Jämför: från Nynäshamn till Visby är det runt 90Nm.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com






sjölejonen vaktar dingen...


wall of tears

lavatunnel




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar