fredag 22 april 2016

Galapagos; Isla San Cristóbal (incheckning)

18/4 kom vi fram till Baqueriza Moreno i San Cristóbal, den ostligaste av Galapagos öar, och den första av de tre hamnar som vi har tillstånd att besöka. Vid kusten möts vi av delfiner som tar sats och skjuter sig flera meter upp i luften, alltså, orimligt högt för att vara små delfiner! Adrenalinpunderi.
Längre fram kommer ett sjölejon och hälsar oss välkomna, några sköldpaddor flyter omkring lite här och var, och längre bort ser vi oerhört distinkta fenor cirkulera i vattnet... Vi har seglat rakt in i djurparken! På ankringen möts vi inte bara av båtar som vi har träffat tidigare, utan även frustande sjölejon som snurrar runt skrovet och spanar in den nykomna segelbåten! Vi snokar runt efter en bra plats att doppa kroken och typ nu går vår gasvajer av. Vi har problem att hitta fäste, vi draggar runt på tomgång och testar alla möjliga ställen ("det ska vara sand överallt, aaasbraaa ankring" - bullshit, gott om smågrus) men till slut får vi fäste. Vi får köra fast ankaret på tomgång och hoppas att vindbyarna trycker fast oss tillräckligt innan gasvajern har fixats.
Trots detta är det svårt att inte fånle konstant, kom igen, sjölejon!

Vi möts på ankringen av vår agent, Bolivar, som kommer igen lite senare med sitt crew av myndighetsmänniskor som ska inspektera, gasa, skriva på papper, stämpla papper och fota. Som besökande segelbåt måste man ha en agent för att få tillträde till den nationalpark som Galapagos är, och det är rätt smidigt att hela det här gänget kommer ombord istället för att vi ska spendera en hel dag med att åka land och rike runt för att leta reda på dem och deras stämplar! Således får vi ombord sex (sju? vi kan ha tappat bort en) välklädda lackskoskodda och trevliga damer och herrar som öppnar luckor, fotar, kollar i skåp och lådor, snorklar på vårat skrov (Det var rent! Inte en långhals eller snäcka så långt cyklopet räcker - Bennys djuphavsskrapning fick högsta betyg!) dricker lite cola och kör lite disco-moves till vårat blinkande LED-bloss.
Varför denna extrema kontroll? Galapagos har ett så oerhört speciellt djur- och naturliv och felaktiga fröer eller småkryp kan rubba hela ekosystemet. Så vi avslutar hela kalaset med att dra igång ett riktigt domedagsvapen, ett muskedunder utav rang, den stora rökmaskinen! De i gänget som inte ska vara med på vår "fumigation" sätter sig fort i taxibåten och killen som kallas "Rocky" krämar på. Det stinker f-n och osar ur varenda ventil och det ser ut som att Kairos brinner. Vi får inte vara ombord på två timmar, och när vi åker taxibåten därifrån hör vi hur brandlarmet förtvivlat tjuter i sin ensamhet...

I land ligger sjölejon och pälssälar som utslagna festdeltagare. De ligger på gatan, på bänkar, i trappor och precis där man ska gå. Det rapas och brölas och luktar sjölejon överallt, kommer man i vägen så skäller de och bröstar upp sig lite men för det mesta så skiter de fullkomligt att vi är här. De bor här, vi är sketna turister och det är fantastiskt!
När vi hoppar i och snorklar så dröjer det inte länge innan det kommer en liten raket, som överlycklig över sällskapet visar upp alla sina fina trick och piruetter för oss. När Benny dyker ner under båten tror vi han ska gå i spinn av lycka! Vattnet håller sig runt 23 grader och ska man hänga länge får man pälsa på sig, (wet)suit up.

Efter en tur på stan med den söndernötta gasvajern i högsta hugg, kunde vi konstatera det vi redan visste: Galapagos är sämsta stället att behöva nya delar på. Eller, otroligt nog så hade de faktiskt en gasvajer redan i den första järnaffären som vi besökte, men sex meter är lite väl tilltaget för en båt på 9,89m. De hade ändå själva innervajern och efter lite McGyver:ande och hittepå så byggde Benny ihop en ny lösning som får fungera till Nya Zeeland. Snyggt!
Nu har vi också tätat ett litet rör som läckte ner i fören till bogpropellern. Dags för lite mer djurliv!
Kicker Rock / León Dormido
Dyk på Kicker Rock. Och instruktören för sig själv... Lyx!
Marine Iguanas


Playa Punta Carola
Blue Footed Booby vid Punta Pitt
Blue Footed Booby-nest. En fin liten bajsring som visar var gränsen går!
If it fits, it sits!





8 kommentarer:

  1. Det låter helt osannolikt fantastiskt!! Hoppas ni lägger upp lite filmer för oss icke båtburna!! Kram Simone

    SvaraRadera
  2. Vi jobbar på det... Har fått upp 30% av första filmen på några dagar... ;)

    SvaraRadera
  3. Jag vill också se mer av livet i djurparken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. vi vill lägga upp hur många bilder och filmer som helst! ❤ Tyvärr räcker inte vårat wifi så långt, nu fick vi upp lite iaf. Men det tog några timmar;)

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Jag har blivit kär i blå boobies nu! Har kollat Youtube när de håller på och lyfter runt sina fötter så förföriskt.

    SvaraRadera
  6. Jag har blivit kär i blå boobies nu! Har kollat Youtube när de håller på och lyfter runt sina fötter så förföriskt.

    SvaraRadera