onsdag 27 april 2016

It's okay to shout BOOBIES! when in Galapagos

Det ska sägas direkt: Vi har aldrig fotat så mycket som vi gör här - tyvärr hänger inte öns wifi med i tempot som vi är vana vid och tyvärr kommer det nog att bli färre och färre bilder. Men vi gör vad vi kan gott folk! Det tog något dygn, men nu har vi lite filmer uppe! :D

Vi tog en dag att snorkla och dyka vid Kicker Rock (León Dormido) och det visade sig att av alla 12 som skulle med var det bara Benny som skulle dyka - lyxen att bara vara två på botten! Vi andra plaskade runt på ytan för glatta livet, vi anade Galapagos-hajar och en Eagle Ray genom den grötiga ytan. Tråkigt med dålig sikt.
Vi åkte till Punta Pitt där vi spanade på Frigatebirds och Boobies: blåfotade, rödfotade och Nazca. Blue Footed Booby skiter en fin liten ring runt sitt näste och lägger tre ägg. Red Footed Booby bygger ett litet bo i en buske och lägger två ägg. Nazca Booby (bruna fötter) är ashemlig och lägger ett ägg! Vi råkade komma hit precis i parnings/ bobyggningstid och att se ett gäng Blue Footed Boobies vispa runt med sina enorma klarblå fötter och vissla och dansa för honorna... Oslagbart!
Vi snorklade även här och den stora behållningen var en Mimic Octopus för snorklan - Dykarn hängde med sköldpaddor på uppemot två meter... Återigen, väldigt dålig sikt för oss båda, vilket var lite trist.

En promenad till La Lobería är lång och varm, men när man kommer dit möts man av en lavastrand knökfull med Marine Iguanas. Verkligen, se upp så att du inte trampar på dem! Eller eremitkräftorna. Eller andra små ödlor. Tycker man det är tråkigt så kan man ju hoppa i och snorkla med enorma sköldpaddor som hänger i viken. Vi tog vår matsäck vid en klippavsats och spanade på sköldpaddorna som surfade i vågorna nedanför, och på Fregatterna som hängde på uppåtvindarna ovanför oss.

En annan dag samlade vi ihop oss ett gäng och hyrde en taxi som körde runt oss på ön. Vi besökte El Ceibo som de säger är det största och äldsta trädet på Cristóbal. (Det är roligare än det låter) Tomtägaren byggde en trädkoja i sitt 300 år gamla träd och kom på att han kunde släppa in folk att klättra runt i det, för en liten summa såklart. Det märks att trädet har fortsatt att växa sedan han byggde kojan dock, det gungar lite lätt där uppe...
Sen kördes vi runt på ön och hamnade på bland annat La Galapaguera där de föder upp jättelandsköldpaddor! Visst är det inhägnat men det är enormt, och de här sköldpaddorna är ett nöjt gäng levande fossiler. Jättesköldpaddorna hasar runt där och smaskar på det enormt giftiga Manzanilla-trädet som växer överallt, och i en särskild del har de en liten uppfödning. Småknattar på 1-5 år tultar runt och ser inte alls ut som att de kommer bli en halvmeter höga dinosaurier när de växer upp om en sisådär 180 år.

Man blir nästan bortskämd och vänjer sig vid att leka med sjölejon hit och dit, att ha dem frustandes och bubblandes runt båten...
Vi har tillstånd att besöka Santa Cruz och Isabela, men vi kommer nog att hoppa över Santa Cruz och lägga lite mer tid på Isabela. Vi har hört och läst om den osäkra ankringen och att det kan rulla rätt mycket, så vi satsar på ön som har pingviner och flamingos istället. (Jättetrist. Heh.)

Vi brukar säga att när vi börjar hitta i en liten stad så har vi varit där tillräckligt länge, så det är väl dags att röra på rodret snart...
     




Sjölejon överallt. Överallt!


El Ceibo
Utfodring av pansarvagnar på La Galapaguera

Om ni undrar hur  sjölejonbajs ser ut - undra icke mer! En ordentlig hög, varsågoda.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar